Auton kuntotarkastus ja huolto

Mikä on auton kuntotarkastus?

 Auton kunto on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Auton kuntotarkastus on puolueeton, perusteellisesti tehtävä tarkastus, joka kannattaa teettää aina silloin kun ostaa käytetyn auton. Myös käytetyn auton myyjä hyötyy kuntotarkastuksen teettämisestä ennen myyntiä. ALD Carmarketin vaihtoautojen ja vaihtoleasing-autojen kuntotarkastuksen suorittaa A-Katsastus, jonka Autotohtori-kuntotarkastuksessa arvioidaan auton kaikki yksityiskohtaisesti määritellyt tarkastuskohteet. Näin varmistamme, että saat käyttöösi parhaan mahdollisen ajoneuvon.

Mitä auton kuntotarkastus sisältää?

ALD Carmarketin kuntotarkastuksessa tarkistetaan moottoriin, voimansiirtoon ja päästötasoihin sekä alustaan ja koriin liittyviä kohteita. Myös auton ulkopinnat ja sisätilat tarkastetaan mahdollisten vaurioiden löytämiseksi. Auto käytetään myös koeajolla ja tarkistetaan, että auton hallintalaitteet ja varusteet toimivat kuten niiden kuuluisi.

Tarkastettavaa ajoneuvoa verrataan samanmerkkiseen ja -ikäiseen, normaalikuntoiseen ja normaalisti kuluneeseen ajoneuvoon. Normaalista poikkeavat kulumiset ja viat nousevat raportissa esiin. Esimerkiksi jarrujärjestelmien kunto, alustan kunto sekä pakokaasujen päästömittauksen tulokset ovat oleellisia tietoja käytetyn auton ostajalle ja myyjälle.

Mitä eroa on auton kuntotarkastuksella ja auton katsastuksella?

Auton kuntotarkastus on vapaaehtoinen tarkastus, jonka teettämisestä päättää käytetyn auton omistaja. Auton katsastus puolestaan tarkoittaa auton pakollista määräaikaistarkastusta. Kyseessä on säännöllisin väliajoin katsastusasemalla suoritettava tarkastus, jossa käydään läpi auton kunto, rekisteriin merkityt tiedot, sekä tarkistetaan että kaikki ajoneuvoon kohdistuvat verot ja maksut on suoritettu. Kaikki ALD Carmarketin autot ovat käyneet läpi kuntotarkastuksen, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä.

Entä milloin auto pitää huoltaa?

Auton huolto voidaan jakaa säännöllisesti tehtäviin tarkastuksiin ja huoltotoimenpiteisiin, pitkin väliajoin tehtäviin tarkastuksiin ja toimenpiteisiin sekä kausittaisiin toimenpiteisiin. Säännöllisen huollon avulla varmistetaan auton turvallisuus ja toimivuus sekä vältetään mahdolliset ongelmat tien päällä.

Auto tulee huoltaa autonvalmistajan määrittelemän huolto-ohjelman mukaan. Huollot tehdään tyypillisesti joko tietyn ajan tai ajokilometrimäärän mukaisesti, esimerkiksi vuoden välein tai 20 000 ajokilometrin välein. Automerkkien ja -mallien välillä voi olla suuriakin eroja huolto-ohjelmissa, joten kannattaa aina varmistaa oman käytössä olevan auton huolto-ohjelma. Osassa uudehkoista autoista on niin kutsuttu mukautuva huoltoväli, joka määräytyy käytön tai ajan perusteella. Ajoneuvo ilmoittaa tuolloin ennakoiden, milloin seuraava huolto on ajankohtainen. ALD Carmarketin kautta leasattu tai ostettu auto on valmiiksi huollettu.

Mitä auton huoltoon kuuluu?

Ajoneuvon huoltokohteet ovat aina autonvalmistajan määrittelemiä ja huoltokohtaisia. Niihin kuuluvat yleensä – huollosta riippuen - moottoriöljyn ja suodattimen vaihdon lisäksi esimerkiksi:

  • Raitisilmasuodattimen vaihto
  • Ilmansuodattimen vaihto
  • Jarrunesteen vaihto
  • Polttoainesuodattimen vaihto
  • Rengaspaineiden tarkistus
  • Jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden tarkistus
  • Iskunvaimentimien ja joustintukien kiinnityksen tarkistus
  • Jakohihnan vaihto (ei koske kaikkia autoja)

Jokaista yllä mainittua kohdetta ei kuitenkaan tarkisteta jokaisessa huollossa. Auton huoltotoimenpiteet ovat sidottuina ajettuihin kilometreihin sekä siihen kuinka pitkä aika on kulunut edellisestä huollosta.

ALD Carmarketin vaihtoleasing-autot ovat säännöllisesti huollettuja. Myös vaihtoautot ovat käyneet läpi perusteellisen kuntotarkastuksen. ALD ei hyväksy myyntiin yhtäkään autoa ilman hyväksyttävää tulosta kuntotarkastuksesta. Kaikkien tarkastettujen autojen kuntoarvio dokumentoidaan tarkastusraporttiin, joka löytyy autokohtaisista tiedoista ALD vaihtoautojen sivuilta.

 

← Takaisin