Kiinnostaako hybridi?

Hybridi on Suomessa tällä hetkellä vauhdikkaimmin suosiotaan kasvattava käyttövoimaratkaisu. Kenelle hybridiauto sopii? Onko nyt oikea aika hankkia hybridi?

ALD Automotiven blogissa esiteltiin hiljattain kaikki erilaiset markkinoilla olevat käyttövoimat. Bensiini on edelleen suosituin käyttövoima Suomessa, sillä yli 70 prosenttia Suomen koko henkilöautokannasta oli viime vuoden lopussa bensa-autoja tai bensahybridejä. Toiseksi suosituin käyttövoima on yhä diesel, jonka osuus oli 28 prosenttia. Paljon ja pitkiä matkoja ajavalle diesel on edelleen erinomainen valinta. Kaasu on käyttövoimista kokonaiskustannuksiltaan yleensä edullisin, mutta kaasun jakeluverkosto on heikko ja kaasuautoja löytyy markkinoilta melko vähän. Täyssähkö kiinnostaa suomalaisia ja ALD Automotiven mukaan tämä näkyy siinä, että sähköautojen osuus Suomen leasingautokannasta on prosentuaalisesti huomattavasti suurempi kuin maan koko autokannasta. Täyssähköautolla ajaminen vaatii Suomessa edelleen suunnitelmallisuutta. Hybridit ovat huolettomampia ja sopivat monipuolisuutensa vuoksi monille.

Kolme erilaista teknistä ratkaisua  

Hybridiautoissa on kaksi yhteistyössä toimivaa moottoria, jotka ovat bensalla tai dieselillä toimiva polttomoottori ja korkeajänniteakustolla toimiva sähkömoottori. Hybridi voi olla ladattava hybridi eli plug-in hybridi, itselataava hybridi eli täyshybridi, tai kevythybridi. Kevythybridissä akusto avustaa polttomoottoria kiihdytettäessä, mutta auto ei liiku pelkän sähkön voimalla. Itselataavalla hybridillä voidaan kulkea puhtaasti sähköllä, mutta vain lyhyitä muutaman kilometrin matkoja kerrallaan. Kumpaakaan, kevythybridiä tai täyshybridiä, ei voi ladata ulkopuolelta vaan ne latautuvat ajossa.

Ladattavat hybridit eli plug-in hybridit eli plugarit (plug-in hybrid electric vehicle, PHEV) ovat nimensä mukaisesti ladattavissa ulkoisesta lähteestä. Plug-in hybridillä voi ajaa pelkällä sähköllä muutamia kymmeniä kilometrejä ja jatkaa sen jälkeen ajoa keskeytyksettä polttomoottorin voimin. Lataushybridin akusto tekee autosta painavamman ja siten myös hieman enemmän kuluttavan, ja toisaalta lataushybridin sähkömoottorin varauskyky on täyssähköautoihin verrattuna varsin rajallinen. Lataushybridin käyttötapa ratin ja penkin välissä ratkaisee, miten ympäristöystävällistä ja taloudellista sillä ajaminen on. Latausmahdollisuudet on myös syytä ottaa huomioon jo autoa hankkiessa. Plug-in hybridi sopii ominaisuuksiltaan monelle suomalaiselle, joiden päivittäiset ajomatkat ovat muutamia kymmeniä kilometrejä ja ajettavissa ympäristöystävällisesti vaikka pelkällä sähköllä. Plug-in hybridi ei kuitenkaan jätä pulaan myöskään pitkillä etapeilla polttomoottorinsa ansiosta.

Hybridin aika on nyt

Moni pohtii tulevaisuuden käyttövoimia ja sitä minkälaiseen autoon kannattaa investoida juuri nyt. Oikea käyttövoima riippuu autoilijan tarpeista, mutta selvää lienee, että tulevaisuudessakaan ei olla vain yhden käyttövoiman varassa, vaan vaihtoehtoja on monia. Vetysähköautoista puhutaan paljon, mutta niiden yleistymiseen on yhä monia esteitä. Autovalmistajilla on konsepteja vetyautoista, mutta niiden kaupallistaminen on kesken. Autot ovat ja tulevat olemaan vielä pitkään kalliita, vetysähköauton polttokennokomponentin elinikä arveluttaa, eikä tankkausinfrastruktuuria vielä ole.

Muiden uudempien käyttövoimien kuten sähkön ja kaasun lataus- ja tankkausverkostoja kasvatetaan Suomessa koko ajan, mutta harvaan asutussa ja pitkien välimatkojen maassa sähkö- ja kaasuasemiakin on verrattain vähän. Lisäksi täyssähköautot ovat kalliita investointeja. Täyssähköautoon verrattuna lataushybridin verraton etu on edullisemman hinnan lisäksi se, että kuljettaja voi pitkää matkaa ajaessa luopua latauspaikkojen tavoittelusta ja suunnitella tauot oman mielensä eikä auton tarpeiden mukaan. Lataushybridin sähköllä voi ajaa niin pitkälle kuin pääsee, ja jatkosta huolehtii bensiini- tai dieselmoottori.

Auto on Suomessa monille täysin välttämätön liikkumisen väline. On tärkeää valita itselleen ja omille kilometreilleen parhaiten sopiva auto, sillä suurin merkitys ympäristölle tulee auton käytöstä eikä valmistuksesta. Uudempaan autoon siirtyminen on joka tapauksessa kannattavaa, sillä uudehkon auton enerigiatehokkuus on huomattavasti parempi kuin vanhan. Käyttövoiman ja polttoaineenkulutuksen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota auton päästöihin. Uudempien autojen edistykselliset puhdistusjärjestelmät vähentävät haitallisia päästöjä. Täyssähkö tulee, mutta hybridien aikakausi on vasta alkanut. Nyt on juuri oikea aika investoida hybridiin.

Kysy meiltä, jos hybridin hankinta askarruttaa

Saamme päivittäin kysymyksiä hybrideihin liittyen. Älä epäröi konsultoida myyntitiimiämme, mikäli hybridin hankinta askarruttaa. ALD Vaihtoautojen valikoima päivittyy nopeaan tahtiin, mutta useimmiten valikoimasta löytyy kymmeniä eri merkkisiä hybridejä. Hybridin voi myös leasata, jos auton jälleenmyyntiarvo mietityttää.


← Takaisin